Pàgina Principal
Biografia de JS Bach
Traduccions
Cantates de Bach
Bach Instrumental
Curiositats de Bach
Cantata del Diumenge
Ruta Bach
La Joia del mes
Llibre de Visites

Si volem visitar els indrets on es van desenvolupar la vida i l'obra del gran J.S. Bach, podem realitzar un petit viatge de pocs dies de durada, tal com va fer un servidor fa un temps. En automòbil, podrem arribar còmodament a Eisenach en dos dies, fent nit a mig camí. Recomano aturar-se a Speyer, a Renània, antiga ciutat imperial més coneguda com Espira i on gaudirem de l'espectacular Kaiserdom, la catedral romànica més gran del món. L'endemà seguirem, vorejant Frankfurt i travessant el Land de Hessen fins a Turíngia, bressol de Bach i començament de la nostra ruta.

 

EISENACH

Eisenach és una bonica població de l'Alemanya oriental on s'hi pot arribar sense cap problema per l'autopista A-4, que connecta Frankfurt i Dresden. Una sortida ens l'indicarà. A Eisenach hi ha diversos hotels i hostals, és fàcil aconseguir allotjament.

A la vora del riu que travessa Eisenach, en una petita plaça presidida per una estàtua de Johann Sebastian, es troba la Bach Haus. És aquesta la casa on tradicionalment es situa el naixement de Bach, tot i que els entesos actualment creuen que la família de Bach vivia realment a la propera Lutherstrasse, concretament a l'actual Nº 35, casa que encara avui es conserva.

 

La Bach Haus d'Eisenach

 

A la Bach Haus s'ofereix una exposició d'instruments antics i una petita xerrada explicativa (en alemany) que conclou amb un breu concert amb aquests instruments antics.

A Eisenach també podem visitar la casa on va viure Martí Luter, un gran museu dedicat a la figura d'aquest revolucionari teòleg. La plaça central d'Eisenach és un altre indret encantador on val la pena passejar-s'hi una estona i visitar l'església. Si tenim temps, podem pujar amb vehicle a la Watburg, antic castell que presideix la regió des de dalt d'una muntanya propera a Eisenach i on encara avui podem veure l'habitació on Luter va ser temptat pel diable al qual va llençar un tinter que va tacar la paret.

 

ARNSTADT

Sortim d'Eisenach i seguim endavant per l'Autopista A-4 en direcció a Dresden. A uns 30 kms. i abans d'arribar a Erfurt veurem les indicacions de la sortida cap a Arnstadt. Aquesta localitat és gairebé a tocar de l'autopista.

El 9 d'agost de 1703 Bach, que havia passat la seva infantesa en diverses localitats de la zona, és nomenat organista de l'Església Nova d'Arnstadt, càrrec que ocuparà fins l'any 1707. D'aquesta época daten les primeres composicions de Bach, sobretot per a orgue. No es descarta que també hi escrigués les seves primeres cantates.

A Arnstadt hi trobarem vàries esglésies antigues. La de Bach és situada al bell mig del poble, al costat de l'ajuntament i de la plaça on hi ha una estàtua que representa un jove Bach assegut de manera distesa a la bancada de l'orgue.

 

 

L'Església Nova és una construcció una mica estranya, exteriorment simple, però amb un interior realment magnífic i un gran orgue (que no és el de temps de Bach). A l'Ajuntament sí que encara es conserva el teclat de l'orgue que utilitzà el propi Bach.

Molt a prop d'Arnstadt podrem visitar el petit veïnat de Dornheim, a l'església del qual Bach va contraure matrimoni amb la seva primera esposa Maria Bàrbara. Val la pena seguir la carretera local que passa per Dornheim fins a tornar a enllaçar amb l'autopista. Travessarem paratges i pobles de l'Alemanya més rural. En una mitja hora ja tornarem a ser a l'autopista i seguirem cap a la ciutat ducal de Weimar.

 

WEIMAR

Seguint l'autopista en direcció a Dresden passarem Erfurt, la capital moderna de Turíngia. Al cap de pocs quilòmetres arribarem a la sortida de Weimar. Aquesta antiga ciutat posseeix un gran bagatge històric: Antiga seu del Ducat de Weimar, la seva cort en temps de Bach era famosa pel seu nivell cultural i per la gran biblioteca ducal. Posteriorment, ja al segle XX i acabada la Primera Guerra Mundial l'any 1918, va esdevenir durant uns anys la capital d'Alemanya. Va ser durant l'anomenada República de Weimar, que va acabar amb l'ascens de Hitler al poder.

El centre històric de Weimar s'articula entorn al Palau Ducal, en el qual Bach hi va treballar breument l'any 1703 com a violinista. Aquell mateix any però, va marxar cap a Arnstadt. Bach torna a Weimar l'any 1708 però ara en qualitat d'organista de la cort. Posteriorment ascendirà a Konzertmeister. A Weimar naixeran els primers fills de Bach i també hi escriurà les seves primeres obres mestres. Per a més informació, consulteu la Biografia de J.S. Bach.

També a Weimar podrem visitar el Camp de Concentració de Buchenwald. No era pas un camp d'extermini sinó de presoners, però en mans del III Reich tots eren igual de terribles. Entre d'altres, hi va ser internat l'escriptor i polític Jorge Semprún.

L'allotjament tampoc representa cap problema a Weimar.

 

KÖTHEN

Ara caldrà fer un salt d'aproximadament 200 kms. Haurem de tornar a prendre l'autopista A-4 en direcció novament a Leipzig-Dresden. Passarem Jena, seu d'una famosa Universitat, i arribarem a la bifurcació de l'autopista. Ara ja no anirem en direcció a Dresden sinó que seguirem cap al Nord en direcció a Leipzig-Berlin per l'autopista A-9. Al cap d'una estona passarem per Leipzig, però no hi entrarem: Si volem seguir la trajectòria vital de Bach, la propera etapa no serà Leipzig sinó la petita ciutat de Köthen, antiga capital del principat d'Anhalt. Per això estarem atents a les indicacions i prendrem una nova autopista, la A-14, que va cap al Nord en direcció a Magdeburg.
Deixant enrere Leipzig i pujant en direcció a Magdeburg, passarem a prop de Halle, ciutat veïna de Leipzig i pàtria de l'antagonista per excel·lència de Bach: Georg Friedrich Haendel.
Val la pena entrar a Halle a visitar la catedral i, sobretot, la Haendel Haus, la casa natal de G. F. Haendel, l'altre colós de la música barroca.
Aquesta visita a Halle també la podem realitzar a la tornada de Köthen, ja que tornarem a fer el mateix camí que ara, però a la inversa.

Acabada la visita a Halle, tornem a enganxar l'autopista de Magdeburg i seguim cap al Nord. Al cap d'una estona veurem les indicacions per a deixar l'autopista i desviar-nos cap a Köthen, que ens quedarà a la dreta. Les carreteres locals que condueixen a Köthen i el munt de poblets que l'envolten formen un entramat bastant confús, és recomanable haver-se procurat un mapa de la zona.
Tard o d'hora, però, arribarem a Köthen, la ciutat on Bach va escriure la major part de la seva obra instrumental entre els anys 1719 i 1723 (veieu la  Biografia de J.S. Bach).
Köthen és una ciutat petita i tranquil·la. Hi ha diversos allotjaments, si volem fer-hi nit.

El Palau de Köthen i els seus jardins estan una mica descuidats, però l'interior és magnífic. Sobretot no es pot deixar de visitar el Saló dels Miralls, al tercer pis. La visita inclou també les estances nobles del palau i la petita capella. Us faran posar unes espardenyes d'elefant per a no deteriorar el terra de fusta.

També a Köthen podrem visitar la bella església de St. Jakobsgemeinde.
Acabada la visita a Köthen, podrem dirigir-nos ja a la darrera etapa del nostre viatge: la gran ciutat de Leipzig, on Bach va culminar la seva obra i on va treballar els darrers 27 anys de la seva vida.

 

 

LEIPZIG

Tal com hem dit abans, caldrà refer el camí i tornar enrere per l'autopista A-14, tornant a passar per Halle abans d'arribar al Leipzig. Sortint de Köthen trigarem aproximadament una hora i quart en arribar-hi.
Leipzig ha estat històricament una gran ciutat comercial del centre d'Europa. Els edificis i fàbriques abandonades dels seus suburbis mostren encara l'emprempta de l'extinta RDA i el difícil trànsit cap a la reunificació alemanya.

És recomanable allotjar-se en algun dels moderns hotels que vorejen el nucli històric, ja que així hi podrem accedir a peu. El centre de la ciutat és la plaça de l'Ajuntament, la Rats Haus. Aquest edifici s'ha conservat tal com era en temps de Bach. En aquesta plaça es celebra a principis d'agost un festival musical amb actuacions en directe o a través d'una pantalla gegant: Hi ofereixen tot tipus de música, antiga i moderna, des de música tradicional fins a recitals d'òpera, passant per concerts de Barbara Streisand. Al voltant de la plaça es munten tot de parades on poder prendre una cervesa (o vàries...).


A poca distància de la Rats Haus veurem l'absis de l'Església de St. Tomàs, amb la seva característica teulada i el seu campanar. A l'església s'hi accedeix mitjançant una porta lateral, davant de la qual hi ha la famosa estàtua de JS Bach, enmig d'una placeta. Una de les cases d'aquesta plaça allotja el Museu de JS Bach. També hi ha una botiga on podrem trobar tota mena d'articles relacionats amb la figura del Kantor.

A la part del darrera de la Rats Haus es troba l'altre edifici important de Leipzig relacionat amb Johann Sebastian Bach: l'Església de St. Nicolau, on s'interpretaven les cantates alternativament amb St. Tomàs, i on també s'executaven les Passions. Molt a prop es situa l'edifici on hi havia el Café Zimmermann, local on actuava el Collegium Musicum en temps de Bach (veure la Biografia de J.S. Bach).

 

A Leipzig hi trobarem també altres atractius culturals, com la casa on residí de jove el gran poeta Goethe o la seva taverna preferida, l'Auerbachs Keller, on hi ambientà alguna escena del Faust.

A partir d'aqui... vosaltres mateixos!

Podeu arribar fins a Dresden, a veure la famosa òpera, o pujar cap a Berlin, o bé passar a Polònia, o a Txèquia...

Tot depén del temps, els diners i les ganes que tingueu!

 



 Si tens qualsevol dubte o consulta sobre la vida i obra de Bach, pots enviar-nos un correu: catabach.com@gmail.com

 

 

CataBach.com

La pàgina en català de J.S. Bach 

 

Creada per Josep-Miquel Serra

SOLI BACHIO GLORIA